Broodfok

Uit-Blinker.be

BROODFOK.

 

Wikipedia schrijft:

 

Broodfokker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

 

Een broodfokker is een honden-, katten- of paardenfokker die dieren fokt met als voornaamste doel geld te verdienen, en het welzijn van de dieren ondergeschikt stelt aan de economische belangen. Een dergelijke fokker let daarom niet zo op de gezondheid en het karakter van het dier. De dieren groeien niet op in een huiselijke omgeving, maar eerder in een hok of kooi. In de praktijk betreft het meestal jonge honden (puppy's) en katten (kittens). In de Engelse taal worden dit soort fokkers met Puppy Mills (puppyfabrieken) aangeduid, wat de lading beter dekt.

 

Er wordt vaak geen stamboom bijgehouden en er komt met regelmaat inteelt voor: er wordt niet gelet op erfelijke ziektes of afwijkingen. Jonge dieren worden meestal niet gesocialiseerd en in sommige gevallen ook niet zindelijk gemaakt. Dit heeft tot gevolg dat ernstige lichamelijke afwijkingen en gedragsstoornissen kunnen ontstaan. Ook ontworming en andere parasietenwerende middelen worden soms te lang en niet zelden geheel onthouden, wat de gezondheid, in het bijzonder de gesteldheid van organen (afhankelijk van de parasiet) en het immuunsysteem verzwakt.

 

Broodfokken kent verschillende gradaties, maar wordt over het algemeen als dierenmishandeling beschouwd. Voor de koper is de aanschaf van het dier niet zelden een geval van 'goedkoop is duurkoop': de aanschafprijs van het dier is niet hoog maar de schade die de lichamelijke, genetische of geestelijke afwijkingen aanrichten kan behoorlijk in de papieren lopen als deze medisch moeten worden behandeld.

 

Ook wij wisten in die tijd niet wat ‘broodfok’ was, maar in wezen is Blinker een ‘broodfok-hond’.

Pas later hebben we begrepen dat het héél onverstandig is, om een puppy te kopen bij een broodfokker en nu kunnen we alleen maar waarschuwen en zeggen: “DOE DAT NOOIT!!!!!”

Er zijn zoveel vragen te stellen:

”Waar komen deze pups vandaan?”

”Wie zijn de ouders en waar zijn ze eigenlijk?”

”Zijn de ouders wel getest op diverse erfelijke afwijkingen?”

Enz. enz.

Ook wij hebben soms tegen elkaar gezegd: “Maar goed, dat we Blinker nog gered hebben”, maar eigenlijk is dit een totaal verkeerde conclusie. Wij hebben Blinker niet gered, maar door deze aankoop hebben ook wij de broodfok in stand gehouden. NIEMAND redt een hond door een puppy te kopen bij een broodfokker. Als NIEMAND meer een pup/hond zou kopen bij een broodfokker, dan is het rap gedaan met het brood van de fokker. Zolang er nog pups gekocht worden, blijven de broodfokkers bestaan: vraag en aanbod.

Er zijn zoveel schrijnende toestanden. Pups die op véél te jonge leeftijd geïmporteerd worden en onder erbarmelijke omstandigheden naar België gehaald worden. Het is hartverscheurend.

 

Natuurlijk zijn de pups van de broodfokkers goedkoper. Er zijn ook weinig ‘kosten’ voor deze broodfokkers. De pupkopers worden echter in veel gevallen WEL opgezadeld met hoge kosten, omdat vroeg of laat blijkt dat er gezondheidsproblemen zijn.

Wat zou het gewéldig zijn, als het hele broodfokgebeuren ‘uitgeroeid’ kan gaan worden, maar dat begint bij mij, bij u, bij een ieder die besluit GEEN pup te kopen bij een broodfokker. Het begint bij ons, als we in onze omgeving blijven waarschuwen tegen deze praktijken. Doet u mee?